Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz Yetiştiriciliği, Karpuz yetiştirmeye en uygun topraklar akarsu kenarlarındaki milli topraklar ile su tutma kapasitesi yüksek kumlu tınlı ya da tınlı kumlu topraklardır. Yetiştirme dönemi kısa olan yerlerde ve erken hasat düşünüldüğünde hafif kumlu topraklarda karpuz yetiştiriciliği yapılmalıdır. Karpuz kökleri narin olduğu için ağır topraklar tercih edilmemelidir. Bundan dolayı toprak derinliğinin fazla olması ve taban suyunun bir m civarında bulunması karpuz yetiştirmek için idealdir. Karpuz yetiştiriciliği yapılacak toprakların pH`ı 5-6.5 arasında olmalıdır. Hafif bünyeli olan kumlu topraklara eskimiş iyi yanmış çiftlik gübresi ve diğer besin elementleri ilave edilerek yetiştiricilik yapılmalıdır.

Alçak tüneller altında fide elde edilir ve don tehlikesi atlatıldıktan sonra esas dikilecekleri yerlere topraklı olarak, şaşırtmak suretiyle gerçekleştirilir. Kullanılacak harç çiftlik gübresi, toprak ve kum karışımından elde edilmelidir. Harç hazırlığında kullanılan maddeler, karıştırılmadan önce gerekiyorsa bir veya bir buçuk cm'lik eleklerden geçirilmelidir. Harç hazırlığında orman toprağı kullanılıyorsa, bu geniş yapraklı orman ağaçlarının altındaki topraklar olmalıdır. Eğer orman toprağı kullanılacaksa 22 teneke yanmış ve elenmiş büyükbaş çiftlik gübresi, 23 teneke orman toprağı, 5 teneke ince sıva kumu. Bahçe toprağı kullanılacaksa 30 teneke iyice yanmış, elenmiş büyükbaş çiftlik gübresi, 15 teneke bahçe toprağı ve 5 teneke de ince sıva kumu kullanılmalıdır.

Tohum ekim tarihi yaklaşık olarak Erbaa İlçesinin hava şartlarında Mart ayı sonu Nisan başı, Turhal İlçesi hava şartlarında 10-15 Nisan olmaktadır. Tohum ekimi 12x15 cm veya 15x15 cm ebadında plastik torbalara yapılır. Fazla suyu tahliye etmek için torbaların alt kısımları ve orta kısmı bir cm'ye kadar makaslanır. Her torbaya 1 tane tohum bırakılır ve üzerine 1 cm'lik kapaklık harç atılarak el yardımıyla hafifçe bastırılır. Ekimden sonra süzgeçli kovalarla hemen sulanır ve üzeri örtülür. Fideler yüzeye çıkar çıkmaz örtü hemen kaldırılmalıdır. Alçak tünel altındaki fidelerin hava şartlarından zarar görmemesi için fazla güneşli havalarda gölgelenmesi gerekmektedir. Havalandırmaya dikkat edilmeli ve hiçbir zaman cereyanda bırakılmamalıdır. Fide torbalarının yüzeyi kimi zaman kurşun kalem biçimindeki bir çöp yardımıyla hafifçe karıştırılmalıdır. Fideler 5-6 yaprağa, yaklaşık 20 cm boyuna ve kurşun kalem kalınlığında gövdeye ulaştıkları zaman dikime hazır olurlar. Dikimden yaklaşık 1,5-2 ay önce fosforun tamamı, potasyumun yarısı sürüm derinliğine verilmelidir. Geriye kalan potasyumun yarısı ile azotun tamamı dikimden sonra çapa ve su ile dörde beşe bölünerek verilmelidir. Dikim büyüklüğüne gelen fideler 150 cm sıra arası ve 75 cm sıra üzeri mesafelerle dikilirler. Dikilen fidelere çanak yapılır ve her fideye yaklaşık 2 litre can suyu verilir. Toprağın çatlamaması için üzerine hafifçe kuru toprak serpilir.

Dikimden 8-10 gün sonra kaymak tabakası kırılarak yabancı otlar için hafif bir çapa yapılır. Toplam 3-4 çapa yapılır. İkinci çapa esnasında bitkinin kök kısmının ve meyvelerin suyla temas etmemesi için boğaz doldurma işlemi yapılır. İlk su toprağın ve havanın yağış durumuna göre değişmekle birlikte ilk meyveler 2-3 cm çapalandığında verilir. Şartlara göre 10-15 günde bir aşırı olmamak koşuluyla sulama yapılır. Fazla su hasat sonrası dayanma süresini azaltır ve meyvenin tadını bozar. Bu yüzden yetiştiriciler fazla su verme konusuna dikkat etmelidirler. Karpuz meyvelerinin irileşmesi döneminde toprakta yeterli suyun bulunmasını, hasada doğruda suyun azalmasını ister. Düzenli bir sulama yapılmazsa bitkilerde gelişme olumsuz etkilenir. Düzensiz sulama meyvelerin olgunlaştığı döneme denk gelirse meyvelerde çatlamaya neden olur.
Son Güncelleme : 21.01.2024 04:02:43
Karpuz Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Karpuz Yetiştiriciliği Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Karpuz Yetiştiriciliği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sarı Karpuz
Sarı Karpuz
Sarı karpuz, aslında oldukça eski zamanlarda insanlar tarafından üretilen ve bolca tüketilen yiyeceklerden biridir. Son 15 yıldan beri üretimi neredeyse tamamen duran sarı karpuzun üretimi son yıllarda oldukça yaygınlaşmış ve özellikle ülkemizde Buld...
Karpuz Çeşitleri
Karpuz Çeşitleri
Karpuz çeşitleri; kavunun anında arkasından yetişen ve mevsiminde sofralarımızdan noksan olmamış karpuz, kabakgiller familyasından yıllık nebattır. Derin ve narin toprakları sever. Dalları, 34 metreye denli uzanıp yayılır.Başlıca karpuz çeşitleri şun...
Karpuz Hangi Bölgede Yetişir
Karpuz Hangi Bölgede Yetişir
Karpuz hangi bölgede yetişir? Bu sorunun cevabı için kısa da olsa bazı coğrafik bilgileri bilmek gerekmektedir, ondan sonra karpuz için uygun yetişme bölgeleri ele alınabilir.Ülkemizde Karpuzun Yetiştiği Yerler ve BölgelerYurdumuz sahip olduğu coğraf...
Karpuz Tohumu
Karpuz Tohumu
Karpuz Tohumu, Karpuz tek senelik bir bitki olup kolları toprak yüzeyinde 3 ve 4 metreye kadar uzayabilir. Susuz tarım koşullarında kökler oluştukca derine inse de sulu tarım koşullarında saçak kökler daha fazla 40 ve 50 cm derinlikte yoğunlaşır. İri...
Karpuz
Karpuz
Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir karpuz. Özellikle aşırı sıcaklarda besleyici ve elektrolit bakımından zengin olan bir bir su kaynağı olarak da tüketilebilir. Domates gibi karpuza da kırmızı rengini likopen verir ve içeriğindek...
Karpuz Ekimi
Karpuz Ekimi
Karpuz Ekimi, Yaz aylarında sıcaklığı bir nebze olsa hafifleten yiyeceklerden olan karpuz hemen hemen herkesin sevdiği bir meyvedir Çoğu kaynağa göre karpuzun asıl vatanı Hindistan'dır. Ülkemizde de karpuz çeşitleri birçok bölgede yetiştirilebilmekte...
Diyarbakır Karpuzu
Diyarbakır Karpuzu
Diyarbakır karpuzu dünyaca popüler ender tarım ürünlerimizden birisidir. Dicle nehri kenarında çakıllı, kumlu arazilerde yöreye özgü yollarla yetiştirilen bu karpuz çeşidinin Diyarbakır'ın uygun fiyat, toplumsal ve folklar yaşantısında kıymetli bir y...
Karpuz Ağacı
Karpuz Ağacı
Karpuz Ağacı, genel olarak ilk söylendiğinde kulağa alışılmamış gibi gelmektedir. Fakat teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak artık tarım ürünleri ve bitkilerde de teknolojinin etkisiyle ağaçta yetiştirilmesi gibi her şeyin mümkün olduğunu görmektey...
Karpuz Çekirdeği
Karpuz Çekirdeği
Karpuz çekirdeği, aslında birçok insan farkında olmasa da en az karpuz kadar fayda sağlayarak insanların daha çok Doğu illerinde tükettikleri yiyeceklerden biridir. Küçük işlemlerden geçirilerek tüketilmeye hazır hale gelen karpuz çekirdekleri verdiğ...
Siyah Karpuz
Siyah Karpuz
Siyah Karpuz, sıcak ve ılık iklimde yetişir. Meyvesi tatlı ve suludur. Ülkemizde oldukça geniş bir alanda yetiştirilir. Siyah karpuz, güçlü bir antioksidandır. İçinde barındırdığı c ve a vitaminleri bakımından zengin olan siyah karpuz bizl bazı hasta...
Karpuz Turşusu
Karpuz Turşusu
Karpuz Turşusu, Genellikle kış aylarına girdiğimiz zaman hemen hemen her bayanın yaptığı şey turşu olmaktadır. Fakat turşular çeşit çeşit olmaktadır. Turşunun çeşitleri olup her bayanın yapabileceği kolaylıkta olup her yemeğin yanına koyularak lezzet...
Karpuz Suyu
Karpuz Suyu
Karpuz suyu, Karpuz, sıcak yaz ayların doğal serinleten çok lezzetli şifa deposu bir meyvedir. Yaz aylarında hararet giderici ve serinletici olduğu için, en çok tüketilen meyvelerden biridir. Karpuz bilindiği üzere çok sulu meyvelerden birisidir. Kar...

 

Sarı Karpuz
Karpuz Çeşitleri
Karpuz Hangi Bölgede Yetişir
Karpuz Tohumu
Karpuz
Karpuz Ekimi
Diyarbakır Karpuzu
Karpuz Yetiştiriciliği
Karpuz Ağacı
Karpuz Çekirdeği
Siyah Karpuz
Karpuz Turşusu
Karpuz Suyu
Karpuzun Faydaları
Karpuzlu Kek
Hamilelikte Karpuz
Karpuz Pekmezi
Karpuzlu Dondurma
Karpuzlu Pasta
Karpuzlu Frozen
Karpuz Reçeli
Karpuzlu Kurabiye
Karpuz Kabuğu Reçeli
Karpuz Pasta
Karpuz Zayıflatırmı
Karpuz Peynir
Karpuzlu Kokteyl
Karpuzlu Sakız
Karpuz Kaç Kalori?
Karpuzlu Limonata
Popüler İçerik
Karpuzun Faydaları
Karpuzun Faydaları
Karpuzun Faydaları, Yazın sıcak günlerinde serinlemenin en sağlıklı ve en lezzetli yolu olan karpuzun insan sağlığına sayısız faydaları bulunmaktadır....
Karpuzlu Kek
Karpuzlu Kek
Karpuzlu Kek, Evet muhteşem bir lezzet karpuzlu kek özellikle çok sıcak yaz aylarında yapılacak ve büyük bir zevkle yenilecek bir tatlı türüdür. Bu en...
Hamilelikte Karpuz
Hamilelikte Karpuz
Hamilelikte Karpuz, Hamilelikte birçok yiyecek sağlığınızı veya bebeğinizin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Fakat yapılan araştırmalarda yaz...
Karpuz Pekmezi
Karpuz Pekmezi
Karpuz pekmezi, ülkemizde de çokça tüketilen besinlerden biridir. Özellikle son zamanlarda bilimde de araştırma konusu olan karpuz pekmezinin kanser h...
Karpuzlu Dondurma
Karpuzlu Dondurma
Karpuzlu dondurma; Karpuz, yaz mevsiminde sulu özelliği sayesinde en fazla tüketilen meyvelerin başında gelir. Ayrıca lifli yapısı ve bol sulu olması ...
Karpuzlu Pasta
Karpuzlu Pasta
Karpuzlu pasta, en sıra dışı pastalardan biridir. İkram olarak sunduğunuz kişilerin şaşkınlığına sunum sırasında şahit olacaksınız. Tat olarak hafif b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sarı Karpuz
Karpuz Çeşitleri
Karpuz Hangi Bölgede Yetişir
Karpuz Tohumu
Karpuz
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024