Karpuz Ekimi Karpuz, yaz aylarında sıcağın etkisini hafifletmeye yardımcı olan ve hemen hemen herkesin sevdiği bir meyvedir. Çoğu kaynağa göre karpuzun asıl vatanı Hindistan’dır. Ülkemizde de karpuz çeşitleri birçok bölgede yetiştirilebilmektedir. Sadece yenmekle kalmayıp, aynı zamanda kabuğundan şekerleme yapılabilmesi ya da suyunun içilebilmesi de karpuzun tüketimini artırmaktadır. Ancak insanlar, sağlıklı bir besin olan karpuzu çok sevmelerine rağmen nasıl yetiştirildiği hakkında pek bilgi sahibi değildirler. Bu makalede, karpuzun nasıl ekildiği, nasıl yetiştirildiği ve az bilinen özellikleri ele alınacaktır. Karpuzun Genel Özellikleri Karpuzun kökleri, sulama yapılmayan topraklarda derinlere inebilmektedir. Sulanan topraklarda ise 40-50 cm derinlikte veya yüzeye oldukça yakın bir şekilde tutunurlar. Karpuzun gövdesi dik büyüyemez; toprak yüzeyine yaylanarak büyür ve uygun şartlar altında 3-4 metre kadar uzar. Çiçekleri sarı renktedir. Karpuzun yenilen kısmı yani meyvesinin standart bir şekli ve ebadı yoktur. Şekil, renk tonu, irilik, çekirdek rengi gibi konularda değişiklik gösterir. Bu durum yetiştirme şartları ile ilgili olsa da, karpuzun çeşidi bu işi bilenlerce kolayca tespit edilebilir. Fide ile Karpuz Yetiştiriciliği Karpuz tarımında erkencilik için fide ile karpuz yetiştiriciliği yapılabilir. Bunun için 10x13 cm ebadındaki altı delinmiş plastik torbalar kullanılır. Bu torbalar, iyi karıştırılmış toprak ile doldurulur. Torbalar süzgeçli kovalar ile sulanarak seralar ya da yüksek tünellere konur. Torbalarda yetişen fidelerde yabancı ot temizliği yapılarak sulama yapılır. Normal şartlarda bu fideler 30 ile 45 gün içinde dikime hazır hale gelir. Dikime hazır hale gelen fideler, 2 metre sıra arası ile ve 75 cm sıra üzeri olacak şekilde daha önceden kültüvatör ile sürülmüş ve karık pulluğu ile karıkları açılmış olan tarlaya dikilir. Plastik torbalardan fideler çıkarılırken, fidelerin toprağının dağılmamasına dikkat edilmeli ve dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Karpuzun İklim ve Toprak İhtiyaçları Ilık iklim seven karpuz, aşırı soğuktan ve nemden hoşlanmaz. Bu bitkinin yetiştirilmesi için en uygun topraklar, akarsu kenarlarında bulunan ve su tutma özelliği yüksek olan topraklardır. Karpuz Ekim Yöntemleri Karpuz ekiminde üç yöntem vardır:
|