Karpuz Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?
21 Temmuz 2024

Karpuz Ekimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Karpuz Ekimi

Karpuz, yaz aylarında sıcağın etkisini hafifletmeye yardımcı olan ve hemen hemen herkesin sevdiği bir meyvedir. Çoğu kaynağa göre karpuzun asıl vatanı Hindistan’dır. Ülkemizde de karpuz çeşitleri birçok bölgede yetiştirilebilmektedir. Sadece yenmekle kalmayıp, aynı zamanda kabuğundan şekerleme yapılabilmesi ya da suyunun içilebilmesi de karpuzun tüketimini artırmaktadır. Ancak insanlar, sağlıklı bir besin olan karpuzu çok sevmelerine rağmen nasıl yetiştirildiği hakkında pek bilgi sahibi değildirler. Bu makalede, karpuzun nasıl ekildiği, nasıl yetiştirildiği ve az bilinen özellikleri ele alınacaktır.

Karpuzun Genel Özellikleri

Karpuzun kökleri, sulama yapılmayan topraklarda derinlere inebilmektedir. Sulanan topraklarda ise 40-50 cm derinlikte veya yüzeye oldukça yakın bir şekilde tutunurlar. Karpuzun gövdesi dik büyüyemez; toprak yüzeyine yaylanarak büyür ve uygun şartlar altında 3-4 metre kadar uzar. Çiçekleri sarı renktedir. Karpuzun yenilen kısmı yani meyvesinin standart bir şekli ve ebadı yoktur. Şekil, renk tonu, irilik, çekirdek rengi gibi konularda değişiklik gösterir. Bu durum yetiştirme şartları ile ilgili olsa da, karpuzun çeşidi bu işi bilenlerce kolayca tespit edilebilir.

Fide ile Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz tarımında erkencilik için fide ile karpuz yetiştiriciliği yapılabilir. Bunun için 10x13 cm ebadındaki altı delinmiş plastik torbalar kullanılır. Bu torbalar, iyi karıştırılmış toprak ile doldurulur. Torbalar süzgeçli kovalar ile sulanarak seralar ya da yüksek tünellere konur. Torbalarda yetişen fidelerde yabancı ot temizliği yapılarak sulama yapılır. Normal şartlarda bu fideler 30 ile 45 gün içinde dikime hazır hale gelir. Dikime hazır hale gelen fideler, 2 metre sıra arası ile ve 75 cm sıra üzeri olacak şekilde daha önceden kültüvatör ile sürülmüş ve karık pulluğu ile karıkları açılmış olan tarlaya dikilir. Plastik torbalardan fideler çıkarılırken, fidelerin toprağının dağılmamasına dikkat edilmeli ve dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir.

Karpuzun İklim ve Toprak İhtiyaçları

Ilık iklim seven karpuz, aşırı soğuktan ve nemden hoşlanmaz. Bu bitkinin yetiştirilmesi için en uygun topraklar, akarsu kenarlarında bulunan ve su tutma özelliği yüksek olan topraklardır.

Karpuz Ekim Yöntemleri

Karpuz ekiminde üç yöntem vardır:

  • Sıra Usulü: Karpuzun gelişmesi ve yayılması ile toprağın karakteri göz önünde bulundurularak, 1,5-2 metre aralık verilerek ve 5-6 cm derinlikte çizgiler açılır. Açılan bu çizgilere 90-100 cm aralıklarla 2-4 tohum bırakılır. Daha sonra tırmıklanarak tohumların üzeri toprakla kapatılır. Bu yöntem ekonomik bir yöntemdir.
  • Ocak Usulü: 40-50 cm çapında ve 15-20 cm derinliğinde açılan çukurların dibine 5-10 cm'ye kadar gübre konulur. Her bir çukura 3-4 tane tohum bırakılır ve tohum üzeri 2-3 cm çukurda kalacak şekilde kapatılır ve üzerine hafifçe bastırılır.
  • Çukur Usulü: Bu en çok görülen uygulamalardan biridir. Özellikle Diyarbakır karpuzları bu şekilde yetiştirilmektedir. Bu yöntemde, Nisan ayında sular çekildikten sonra birbirinden üçer metre ara ile 1 metre uzunluğunda, 50'şer cm genişlik ve eninde çukurlar açılır. Çukurun iki uç tarafı, güvercin gübresi ile doldurulur. Gübre üzerine nemli kum eklendikten sonra, iki başta oluşan bu yığınlar üzerine üç ya da dört karpuz tohumu ekilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karpuz Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Karpuz Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Karpuzlu Kokteyl Tarifi ve Malzemeleri

Karpuzlu Kokteyl Tarifi ve Malzemeleri

Karpuzun Faydaları ve Kullanımı

Karpuzun Faydaları ve Kullanımı

Diyarbakır Karpuzu Ekimi ve Bakımı

Diyarbakır Karpuzu Ekimi ve Bakımı

Karpuzlu Limonata Tarifi ve Malzemeleri

Karpuzlu Limonata Tarifi ve Malzemeleri