Sarı Karpuz Türleri ve Özellikleri
24 Temmuz 2024

Sarı Karpuz Türleri ve Özellikleri

Sarı Karpuz

Sarı karpuz, aslında oldukça eski zamanlarda insanlar tarafından üretilen ve bolca tüketilen yiyeceklerden biridir. Son 15 yıldan beri üretimi neredeyse tamamen duran sarı karpuzun üretimi son yıllarda tekrar yaygınlaşmış ve özellikle ülkemizde Burdur Gölü etrafında üretimi yoğunlaşmıştır. Sarı karpuz, eski insanlar tarafından saklı bir şifa kaynağı olarak tarif edilmektedir. Muhteşem bir meyve olan sarı karpuz, aslında hem meyve hem de bir sebze niteliği taşımaktadır. Sarı karpuz sofralarınızda farklı renkler oluşturarak sofra güzelliğinde büyük etkiler yapabilmektedir.

Sarı Karpuzun Yeniden Üretimi

Sarı karpuzun uzun yıllar aradan sonra tekrar üretilmesi için yaklaşık iki yıl kadar bir çalışma yapılmıştır. Yapılan iki yıllık çalışmalar sayesinde sarı karpuz tekrar üretilmeye başlanmıştır. Fakat insanların kırmızı karpuza olan ilgilerinden dolayı daha çok kırmızı karpuza yönelmesi nedeniyle sarı karpuzlar çok rağbet görmemektedir. Lezzet olarak hemen hemen aynı lezzeti veren bu karpuzun dış görünüşünün diğer karpuzlardan farkı yoktur. Ancak asıl fark, karpuz ikiye bölündüğünde ortaya çıkmaktadır. Sarı karpuzun iç kısmı parlak bir sarı renge sahiptir, bu rengi göz alıcı ve güzel bir renktir. İçinin rengi nedeniyle bir tropik meyveyi andıran sarı karpuzun tüketimi sırasında büyük lezzet farklılıkları görülmese de aslında bu karpuz son derece faydalıdır. En az diğer karpuzlar kadar fayda sağlayan sarı karpuzun tüketiminin yaygınlaşması için ülkemizde çiftçiler birçok çalışma yapmaktadır.

Sarı Karpuzun Besin Değerleri ve Faydaları

Sarı karpuz içerisinde yüksek oranda A vitamini bulunmaktadır. Bu karpuz içerisinde normalden daha çok A vitamini bulunmaktadır. A vitamini, vücutta özellikle üreme sisteminde büyük etkiler meydana getirmektedir. Üreme sisteminin daha sağlıklı olmasını sağlayan sarı karpuz, içerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığını da artırmaktadır. Bunun yanında, eski zamanlarda tıbbın henüz gelişmediği dönemlerde sarı karpuz, tansiyon hastalarında tansiyonun dengelenmesi amacıyla tüketilen yiyecekler arasında yer almaktaydı. Eğer siz de tansiyon hastalığı gibi bir durumdan şikayetçiyseniz, işte bu meyve tam size göre. Tansiyonunuzu dengelemek için en doğal ilaç sarı karpuzdur. Sarı karpuzdan düzenli olarak yediğinizde tansiyon dengeniz normal bir insandaki kadar sağlıklı olacaktır.

Sarı karpuzun su oranı yüzde doksan birdir. Bu şaşırtıcı oran, aslında sarı karpuzun bizim için ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Sarı karpuzun içindeki bu su oranı nedeniyle özellikle yaz aylarında, vücudun su ihtiyacını karşılamada birebirdir. Bu nedenle yaz aylarında çok daha sağlıklı böbrekler için bol bol sarı karpuz tüketebilirsiniz. Böylece özellikle ramazan ayında sahur vakitlerinde bol bol sarı karpuz tüketerek günlük su ihtiyacınızı daha rahat karşılayabilirsiniz. Bu sayede gün boyu daha az susayacağınız için çok daha rahat bir şekilde oruç tutabilirsiniz.

Sarı Karpuzun Lezzeti ve Üretim Durumu

Sarı karpuzun diğer karpuzlardan lezzet olarak en büyük farkı, bal tadını andırmasıdır. Tüketildiğinde hafif bir bal tadı veren sarı karpuzun üretimi neden durmuştu? Aslında bu sorunun cevabı tam olarak bilinmemektedir. Ancak büyük ihtimalle insanların daha çok kırmızı karpuza yönelmesi ve bu karpuza rağbetin düşmesi durumu, üretimlerin durmasına verilebilecek en büyük neden olarak bilinmektedir. Siz de mükemmel lezzeti olan sarı karpuzu tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alarak çok daha sağlıklı olabilirsiniz. Sarı karpuzu yemenizin önünde tek bir zorluk bulunmaktadır; bu da sarı karpuzun üretiminin az olması nedeniyle bulunmasının zor olmasıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karpuz Zayıflatır mı?

Karpuz Zayıflatır mı?

Karpuz Kaç Kalori?

Karpuz Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karpuz Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Karpuz Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Karpuzlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Karpuzlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Karpuzlu Kokteyl Tarifi ve Malzemeleri

Karpuzlu Kokteyl Tarifi ve Malzemeleri