Karpuz Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Özellikle aşırı sıcaklarda besleyici ve elektrolit bakımından zengin bir su kaynağı olarak tüketilebilir. Domates gibi karpuza da kırmızı rengini likopen verir ve içeriğindeki likopen kansere karşı koruyucu etki sağlar. Göz sağlığını korur, kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. C vitamini bakımından zengin bir meyvedir ve bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyona karşı korur. Cildi Güneş'in zararlı ışınlarına karşı korur. Karpuz ülkemizde hemen hemen her bölgede yetişir. En çok Diyarbakır ve Adana illerinde bulunur. Anavatanı ise Afrika'dır. Karpuz, özellikle nehir ve göl kenarlarında kumlu killi topraklarda yetiştirilir. Renk ve çeşitlerine göre yeni dünya karpuzu, alacalı karpuz, kara karpuz, gülle karpuzu, Diyarbakır karpuzu gibi isimler alır. Yaz aylarında peynir eşliğinde sıklıkla tüketilir. Reçeli, meyve suyu ve pastaları yapılabilir. Karpuzun insan sağlığına birçok faydası vardır. Karpuzun Faydaları Nelerdir?
|